Hälkoppen


HÄLSMÄRTA HOS UNGDOMAR

Severs skada

Severs skada kallas den överbelastningsskada i hälbenets tillväxtzon, som är vanligt hos ungdomar i åldern 8-15 år. Särskilt aktiva, idrottande barn drabbas av denna överbelastning och beskriver en smärta i eller omkring hälbenet under eller efter aktivitet. Detta kan hindra barnen från att deltaga i idrottsaktiviteter eller fritidsaktiviteter som innebär belastning av hälen.


Orsak till Severs skada

Orsaken till besvären är en överbelastningsreaktion som leder till en inflammation i hälbenets tillväxtzon (apofysitis calcanei). Tillväxtzonen är mindre stabil och extra känslig för belastning under perioder.


Symtom på Severs skada

Lokalisationen för smärtan är i hälens bakre del, på sidan om hälen eller nedanför fästet för hälsenan.

Symtom uppträder under och/eller efter en aktivitet när hälen belastas eller när barnet skjuter ifrån med foten, så kallad toe-off fasen. Vissa har svårt att belasta hälen överhuvudtaget och går på tå för att avlasta.

Många gånger kommer smärtan när barnet ska igång efter att ha suttit stilla. Vissa har smärta en eller flera dagar efter en aktivitet.

Att gå utan skor inomhus eller barfota på sommaren brukar för många trigga smärtan än mer. Samma gäller för aktiviteter innehållande hopp, löpning och explosivitet/spänst. Därav är skadan mer vanlig hos barn som tränar fotboll, gymnastik, handboll och löpning.


Behandling av Severs skada

Flertalet studier rekommenderar för barn/ungdomar som lider av Severs skada  behandling med hälkopp, ett specialskoinlägg vid hälsmärta. Hälkoppen bidrar till att hälkudden trycks ihop från sidorna och blir lite tjockare under hälbenet och belastningen på hälen minskar. Hälkoppen gör så att barn/ungdomar kan fortsätta vara aktiv i sin vardag och idrott under läkningsperioden.


HÄLSMÄRTA HOS VUXNA

Hälkuddesyndrom - hälkuddeinsufficiens

Hälkuddeinsufficiens eller hälkuddesyndrom kallas hälsmärta hos vuxna och beror på en deformerad/uttrampad hälkudde. Ett tillstånd som oftast tolkas som hälsporre.


Orsak till hälsmärta

Orsaken till hälsmärta hos vuxna är att hälkudden som har en dämpande funktion under hälbenet har trampats ut och avlastning under hälen blir tunnare.

Det kan uppkomma vid långvarig belastning i sämre stötdämpande skor, barfota under en längre period, statiska stående positioner, börjat med aktiviter som innebär stötar mot hälen, hopp med landning på hälen.


Behandling av hälsmärta

Behandling av hälsmärta rekommenderas med hälkopp, ett specialskoinlägg vid hälsmärta. Hälkoppen bidrar till att hälkudden trycks ihop från sidorna och blir lite tjockare under hälbenet och belastningen på hälen minskar. Under läkningsprocessen bör hälkoppen flyttaas mellan de skor som används och använda inneskor.Besöksadress

Sport & Rehab AB

Garnisonsvägen 3

681 55 KristinehamnKontakta oss

info@sportorehab.se


Tidsbokning

1177.se (Fysioterapimottagningen Sport och Rehab)

072-550 90 65